Sparsam körning för lantbruk
En stor del av energin som används i jordbruket är den diesel som går åt till körning av traktorer, skördetröskor och lastmaskiner m.m. Traktorer är storförbrukare av diesel. Alla kan minska förbrukningen av bränsle – utan att det behöver kosta något.
Den dieselförbrukningen kan minskas ganska rejält, i bästa fall uppåt 20 procent. På 20 000 liters förbrukning per år, betyder det en besparing på 4 000 liter och 40 000 kr lägre bränslekostnad (om dieseln kostar 10 kr/liter).
Arbetsmaskinerna svarar ensamma för 5 procent av Sveriges samlade utsläpp av koldioxid. Landets jordbrukstraktorer släpper tillsammans ut nästan en halvmiljon ton per år.
Inomgårdskörning med till exempel lastare är ett moment som ofta innebär ryckig körning med täta förändringar av motorvarvtalet. Där ger sparsam körning stor utdelning. Mjuk körning ger dieselmotorn en effektivare gång som minskar förbrukningen av bränsle och utsläppet av avgaspartiklar.
Bättre miljö
Sparsam körning är därför ett enkelt sätt att bidra till bättre miljö. Samtidigt sänker det kostnaderna för Sveriges lantbrukare. Om Sveriges alla arbetsmaskiner kördes sparsamt skulle den samlade bränslekostnaden minska med över en miljard kronor.
Traktormotorn är gjord för att gå med högt effektuttag. Bästa bränsleekonomi uppnås när traktorn får arbeta maximalt – under förutsättning att effekten används till något nyttigt.
Utnyttja terrängen – håll jämn fart
Genom att läsa av landskapet kan du utnyttja medlut och flacka partier och förbereda dig för motluten. Försök att hålla jämn fart.
En ökning av bränsleförbrukningen med upp till 20% kan förekomma vid ojämn motorbelastning
Slira inte bort kraften
En metod för att uppnå bättre verkningsgrad på insatt bränsle är att inte slira bort alltför mycket av den tillförda energin. Man når högst verkningsgrad mellan motor och dragkrok vid slirning på 10-20%. Verkningsgraden börjar därefter sjunka, men är fortfarande högre vid 30% än vid 10% slirning. För hög slirning orsakar också ett högre däckslitage. Slirning ger ocskå markskador.
Se till att varje hjul har möjlighet att bidra med maximal dragkraft, genom att det råder lämplig viktfördelning mellan axlarna. En fyrhjulsdriven traktor ska alltså ha tyngd fördelad över framhjulen, vilket även bidrar till mindre jordpackning.
Glöm inte bort att använda differentialspärrarna, även för framaxeln om sådan finns. Använd spärrarna mer aktivt. Utnyttja de eventuella automatiska system som finns för i- och urläggning av spärrarna.
Håll dina fordon i gott skick
Bara genom att hålla traktorer och redskap i bra skick och anpassa körsättet kan man minska bränsleförbrukningen med 5 procent. Det kan ge flera tusenlappar per maskin och år.
När man investerar i ny utrustning kan man lägga grunden för betydligt lägre bränsleförbrukning. Särskilt om man samtidigt byter både traktor och redskap till ett bränslesnålt paket med steglös transmission. Om redskapen då är väl dimensionerade för sin uppgift kan dieselförbrukningen sänkas med så mycket som 30 procent.
Läs mer om sparsam körning för tung trafik här.>>
Läs mer på:
https://publikationswebbutik.vv.se
(källa Trafikverket & JTI)